Eierkoeken van Speltbloem en Amandelmeel gezoet met Kokosbloesemsuiker

Eierkoeken

Tussendoortje

Even geen tijd voor een ontbijt, of lekkere trek tussendoor? Deze eierkoeken zijn een handig en lekker tussendoortje om in huis te hebben. Maak een dubbele portie en vries ze in, dan heb je altijd een lekker ontbijtje of tussendoortje bij de hand.

Voorbereiding

Haal de bakplaat eruit en bedek die met vetvrij papier en verwarm de oven voor op 180 graden. Was de citroen en rasp met de fijne rasp de schil en bewaar even in een bakje.

Bereiden

Neem een ruime kom en doe hier de eieren en de kokosbloesemsuiker in. Klop de eieren en kokosbloesemsuiker gedurende een minuut of 4  goed luchtig. Voeg dan het speltbloem, amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, een snufje zout en de citroenrasp toe en klop dit handmatig of met de mixer op een rustige stand door het beslag. Schep met een eetlepel hoopjes beslag op de bakplaat. Hou er rekening mee dat het beslag nog iets zal uitlopen en rijzen, dus laat genoeg ruimte tussen de hoopjes beslag. Bepaal zelf hoe groot je de eierkoeken uiteindelijk wil hebben,  door te kiezen voor 1 of twee eetlepels beslag.

Bakken

Bak de eierkoeken circa 12 tot 15 minuten op 180 graden. Ze zijn gaar als ze mooi goudbruin van kleur zijn. Haal ze uit de oven, laat even afkoelen en trek ze dan los van het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster. De eierkoeken zijn een aantal dagen houdbaar in een plastic zak of luchtdichte trommel. Invriezen is natuurlijk ook een optie!

Lekker…!

Zin in meer recepten zonder geraffineerde suiker? Lees dan mijn boek ‘Smullen zonder Suiker!

Boek: Smullen zonder suiker!

  • bereiding: 10 minuten
  • baktijd:14 minuten
  • calorieën per eierkoek: 95
  • koolhydraten per eierkoek: 13
  • circa 8 middelgrote eierkoeken met 1 portie beslag

Wat heb je nodig?

  • 75 gram speltbloem
  • 25 gram amandelmeel (Geen amandelmeel in huis? 100 gram speltbloem kan ook)
  • 1 theelepel wijnsteen-
  • bakpoeder
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • snufje zeezout
  • 2 eieren
  • rasp van de schil van een halve citroen

Extra nodig:

  • vetvrij papier
  • keukenmachine/mixer
  • rasp

Tip:

Maak een dubbele portie en vries de eierkoeken in.



 

Print Friendly

7 Comments on Eierkoeken

  1. Amanda
    12 april 2015 at 09:17 (3 jaar ago)

    Ik heb het bovenstaande recept helemaal gevolgd maar bij mij rijzen de koeken niet. Enig idee hoe dat kan?

    Beantwoorden
    • Karlijn Smeets - van Basten Batenburg
      13 april 2015 at 13:36 (3 jaar ago)

      Hi Amanda,

      Op zich rijzen de eierkoeken niet heel hoog, die op de foto zijn 1,5 eetlepel per koek. Probeer de hoopjes compact te maken als je het beslag van de lepel op het bakpapier laat glijden.. Dat het helemaal niet rijst kan aan heel veel liggen, kan ik moeilijk zo de vinger opleggen. Maar als je je aan het recept hen de tijden hebt gehouden dan hou je dit soort invloeden over:.. type oven en de warmte, soort eieren, verse of minder verse eieren, type bakpoeder..

      Waren ze wel lekker? :-)

      groetjes Karlijn

      Beantwoorden
      • Amanda
        1 juni 2015 at 10:18 (3 jaar ago)

        Ja lekker waren ze zeker!!

        Beantwoorden
  2. Floortje
    12 april 2015 at 09:59 (3 jaar ago)

    Net de heerlijke eierkoekjes gemaakt…. smullen!

    Beantwoorden
  3. Inge
    9 mei 2015 at 17:30 (3 jaar ago)

    Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn echt lekker, ondanks dat ik de citroenrasp ben vergeten. :-). Het zijn er zes geworden maar dat komt misschien ook omdat de eieren niet al te groot waren. Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  4. Annika
    3 januari 2016 at 16:39 (2 jaar ago)

    Kan je ook bakpoeder/baking soda gebruiken ipv wijnsteenbakpoeder?

    Beantwoorden
    • Karlijn Smeets - van Basten Batenburg
      3 januari 2016 at 22:46 (2 jaar ago)

      Hallo Amanda, ja dat kan.
      Wijnsteenbakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder, maar het is een milder rijsmiddel. Ik geef de voorkeur aan wijnsteenbakpoeder, omdat dit door zijn samenstelling een natuurlijker soort bakpoeder is.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>