Stevia

Toen ik stopte met geraffineerde suiker, wist ik dat synthetische suikervervangers zoals aspartaam niet gezond waren en ik ging op zoek naar alternatieven. Ik ging ik aan de slag met natuurlijke zoetmakers en dat smaakte heerlijk! Inmiddels gebruik ik vanwege het gemak naast natuurlijke zoetmakers af en toe ook stevia producten in de keuken.

Stevia

Stevia wordt gewonnen uit de stevia plant (Honingkruid) en steviolglycosiden geëxtraheerd uit het stevia blad zijn ongeveer 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën. Ik heb zelf ook een tijdje een stevia plant gehad en van de gedroogde blaadjes stevia poeder gemaakt! Beetje veel werk, dat wel, maar je hebt wel de onbewerkte groene stevia, deze is ongeveer 30 keer zo zoet als suiker. Overigens kan je onbewerkte groene stevia soms ook bij natuurwinkels en online kopen, maar ik vond het wel leuk om te proberen om goed te weten wat (onbewerkte) stevia nu precies is en hoe het smaakt. Wat smaak betreft vind ik dat stevia soms een bijsmaak geeft en ik gebruik het daarom alleen af en toe als het recept zo uitvalt dat je het niet proeft.

Let op dat als je stevia koopt, je de juiste stevia gebruikt. De zoetstof die in de supermarkt als stevia worden aangeboden bevatten vaak maar een heel klein beetje stevia. Bijvoorbeeld: 97,8% maltodextrine, opgevuld met 2,2% steviolglycosiden. De aanwezigheid van dat beetje stevia in al de goedkopere producten heeft geen meerwaarde. Het is toegevoegd, om zoetstof te mogen verkopen als ‘Stevia’. Zorg ervoor dat als je stevia suiker koopt, dat je kiest voor een product dat voor tenminste uit 95% Steviolglycosiden en nog beter voor 95% uit Rebaudioside bestaat. Rebaudioside A (Reb-A) komt slechts 2-4% in het steviablad voor (stevioside 5-10%). Rebaudioside A in de zuiverste vorm is ruim 450x zoeter zijn dan gewone suiker. Op zich zijn dit natuurlijk wel geraffineerde bewerkte steviaproducten. Dit gaat een beetje tegen mijn gevoel in, omdat ik het liefst onbewerkte en natuurlijk producten eet, maar af en toe en met mate is het wel eens handig! 😉

Hier onder een aantal links waar je meer achtergrond- en productinformatie over stevia kan vinden.

Stevia achtergrondinformatie

Meer informatie over de stevia plant
Het Voedingscentrum over stevia
Global Stevia Institute over stevia (engelstalig)
A  Healthy life over stevia
Gezondheidsnet over stevia

globalsteviainstitute-infographicKlik op het plaatje voor een vergroting. Infographic via Global Stevia Institute


de Tuinen

Recepten

Kijk voor recepten met grotendeels natuurlijke zoetmakers op de recepten pagina’s en op de pagina over het  ‘Smullen zonder Suiker!‘ boek.

Boek: Smullen zonder suiker!

Print Friendly, PDF & Email