Stevia

Stevia feature image 01

Samenvatting artikel

Als je op zoek bent naar suikervervangers ga je er vanuit dat ze redelijk gezond zijn. Dat is dus helemaal niet zo! Gelukkig zijn er veel andere alternatieven die wel gezond en lekker zijn. Een goed voorbeeld hiervan is stevia. In dit artikel lees je alles over de suikervervanger stevia.

Wat is stevia nou eigenlijk?

Stevia is een zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, een struikachtige plant die van nature voorkomt in Paraguay en andere delen van Zuid-Amerika. Stevia bevat geen calorieën en is een stuk zoeter dan suiker, dus het wordt vaak gebruikt als alternatief voor suiker in voedingsmiddelen en dranken. Stevia is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, vloeibaar extract en tabletten. Het wordt vaak gebruikt door mensen die willen afvallen of hun suikerinname willen verminderen omdat het een zoete smaak biedt zonder de calorieën en de nadelige effecten van suiker.

Welke stevia moet ik gebruiken?

Let op dat als je stevia koopt, je de juiste stevia gebruikt. De zoetstof die in de supermarkt als stevia worden aangeboden bevatten vaak maar een heel klein beetje stevia. Bijvoorbeeld: 97,8% maltodextrine, opgevuld met 2,2% steviolglycosiden. De aanwezigheid van dat beetje stevia in de goedkopere producten heeft geen meerwaarde. Het is toegevoegd, om zoetstof te mogen verkopen als ‘Stevia’.

Zorg ervoor dat als je stevia suiker koopt, je kiest voor een product dat voor tenminste 95% uit steviolglycosiden en nog beter voor 95% uit Rebaudioside bestaat. Rebaudioside A (Reb-A) komt slechts 2-4% voor in het steviablad. Rebaudioside A is in de zuiverste vorm ruim 450x zoeter dan gewone suiker.

Vanwege de vele voordelen van Stevia, is het een populair alternatief geworden voor traditionele suiker. Het is een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat en een lage glycemische index heeft, waardoor het geschikt is voor mensen die proberen af te vallen.