Je ziet ze vast wel eens liggen in het schap van de supermarkt of bij de bakker, die heerlijke harde zoete italiaanse amandelkoekjes waar het water je van in de mond loopt. Maar er zit zo veel suiker in, dus toch maar snel even doorlopen en laat je ze maar liggen. Hier is de oplossing, een recept zonder geraffineerde suiker voor circa 24 heerlijke koekjes!
Italiaanse koffiekoekjes
Porties
24
portiesCalorieën
116
kcalBereidingstijd
20
MinutenWachten
15
MinutenIngrediënten
550 gram speltbloem of speltmeel
2 theelepels wijnsteen bakpoeder
Snufje zeezout
50 ml ontgeurde kokosolie (kokosvet laten smelten)
6 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel soja- of rijste- of koemelk
4 eieren
1 vanillestokje
200 gram ongepelde amandelen
- Extra benodigdheden
Keukenmachine/mixer
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Hak de amandelen in grove stukken.
- Doe het speltbloem of speltmeel, bakpoeder en zeezout in een kom en roer goed door.
- Roer in een andere kom één voor één drie eieren los en meng de kokosolie, melk en ahornsiroop erdoor.
- Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en rasp de vanillezaadjes er aan de binnenkant met een mesje uit.
- Mix dit door het eiermengsel.
- Spatel in twee delen rustig het bloemmengsel door het eiermensel zodat er een luchtig deeg ontstaat.
- Voeg de amandelstukjes toe en kneed ze er goed doorheen.
- Verdeel het deeg in twee delen en rol hier staven van, leg op de bakplaat en druk een beetje plat.
- Bak de koekjes 25 minuten, haal uit de oven, maar laat de oven aan staan!
- Laat ongeveer 5 minuten afkoelen en snij de staven met een glad mes diagonaal in plakjes van circa 1,5 centimeter. Leg de koekjes plat op de bakplaat.
- Bak de koekjes circa 15 minuten op 160 graden totdat ze goudgeel zijn.
- Draai de koekjes halverwege even om zodat ze aan alle kanten goed doorbakken.
- Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
- Nog een tip: maak meteen een dubbele portie, dan heb je er later ook nog plezier van.