Suiker is net zo verslavend als cocaïne

Suiker net zo verslavend als cocaine feature image 01

Samenvatting artikel

De Amerikaanse wetenschapper en kinderarts Robert Lustig waarschuwde onlangs bij RTL Late Night voor de gevaren van suikers. Suiker is volgens de wetenschapper net zo gevaarlijk als cocaïne. Hij had alleen wel wat genuanceerder kunnen zijn. Hij bedoelt natuurlijk dat suiker net zo verslavend is als cocaïne. Om veel indruk te maken op de kijkers gebruikt hij natuurlijk een heftig voorbeeld; cocaïne. Maar cocaïne is natuurlijk een totaal ander product, de enige overeenkomst tussen de twee is dat zowel cocaïne als suiker zeer verslavend is. En misschien dat het wit is? Het was een erg mooi betoog van een man die goed kon vertellen.

Suiker en verslaving

Er is enige wetenschappelijke literatuur die suggereert dat suiker verslavend kan zijn voor sommige mensen, maar het is belangrijk op te merken dat het niet op dezelfde manier werkt als cocaïne.

Suiker activeert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor dopamine vrijkomt, wat een gevoel van plezier en voldoening geeft. Dit leidt tot een verlangen naar meer suikerrijke voedingsmiddelen en zelfs tot overeten. Studies hebben aangetoond dat muizen die een dieet met veel suiker eten, veranderen en dezelfde vertoningen krijgen als iemand met een drugsverslaving.

Cocaïne werkt echter op een andere manier en heeft veel sterkere effecten op het beloningssysteem in de hersenen. Het leidt tot intense gevoelens van euforie en verslaving in korte tijd, terwijl suiker een meer geleidelijk effect heeft en niet zo krachtig is.

Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat verslaving een complex fenomeen is dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, omgeving en persoonlijke geschiedenis. Het is mogelijk dat sommige mensen gevoeliger zijn voor verslaving aan suiker dan anderen, maar het is niet hetzelfde als een cocaïneverslaving.

Suiker in dagelijks eten

In veel producten waarvan we denken dat ze gezond zijn, bijvoorbeeld pastasaus, pindakaas, ontbijtkoek, appelsap wordt veel suiker aan toegevoegd door voedselindustrie. Deze hoeveelheid maakt van suiker vergif en zorgt voor verslaving, omdat je lichaam om steeds meer vraagt. En omdat suiker en fructose door fabrikanten tegenwoordig bijna overal in toegevoegd wordt, eet je al snel te veel en dat heeft invloed op jou gezondheid en je gewicht.

Het is dus verstandiger om zo min mogelijk kant-en-klare producten te eten en gewoon zelf te kokkerellen. Zo weet je ten minste zeker wat je binnenkrijgt, blijf je lekker in beweging en eet en leef je ook nog eens een stuk gezonder. Ideaal toch?!