fbpx

Citroencake van Amandelmeel gezoet met honing

Citroencake van amandelmeel gezoet met honing

Lekker Ouderwets

Weet je nog die vette plakken cake die je vroeger wel eens bij oma kreeg? Lekker vet en zoet! Als je een keer in een melancholische bui bent, bak dan deze gezonde variant op die oude en vertrouwde oma cake. We maken hem van amandelmeel, dit is rijk aan vitamine e, lichtverteerbaar en bevat maar 1/10 van de koolhydraten van gewone bloem. Vanwege de hoge voedingswaarde heb je na het eten van een stukje van deze cake al snel een verzadigd gevoel.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden en vet de bakvorm goed in met een beetje kokosolie. was de citroenen en rasp met de fijne rasp de schil en bewaar even in een bakje. Snij één citroen door midden en knijp hem uit in een beker/bakje.

Bereiden

Neem een ruime kom en doe hier het amandelmeel, bakpoeder, zout, kokosolie, honing, eieren, citroensap en citroenrasp in. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en rasp de vanillezaadjes er met een mesje aan de binnenkant uit. Doe de vanille in de kom en meng het geheel tot een luchtig en glad beslag en schenk dit in de cakevorm.

Bakken

Bak de cake in 50 minuten gaar. Controleer met een vork of satéprikker of de cake gaar is. Wanneer dit nog niet het geval is, dan laat je de cake nog een minuut of 8 in de oven staan. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en bewaar op een koele plaats.

Ouderwets genieten…!

Dit recept komt uit mijn boek ‘Smullen zonder Suiker!

Boek: Smullen zonder suiker!

  • bereiding: 20 minuten
  • baktijd: 50 minuten
  • calorieën per plak cake: 179
  • koolhydraten per plak cake: 6
  • (15 plakken uit een cake van 20 cm)

Wat heb je nodig?

Extra nodig:

  • cakevorm
    van circa 20 cm lang
  • keukenmachine/mixer
  • rasp

     

 
Print Friendly

2 Comments on Citroencake

  1. Lara
    21 januari 2020 at 14:34 (9 uur ago)

    Hoi,
    Kun je de amandelmeel vervangen voor speltmeel?

    Beantwoorden
    • Karlijn Smeets - van Basten Batenburg
      21 januari 2020 at 14:47 (9 uur ago)

      Hallo Lara, waarom zou je het willen vervangen?
      Amandelmeel heeft een andere substantie als speltmeel, dus waarschijnlijke hoeveelheid in het recept dan niet goed zijn. De smaak en luchtigheid zal met speltmeel ook heel anders zijn dan met amandelmeel. Koolhydraten en calorien zijn ook anders. Maar, je kan het allicht proberen, wie niet waagt die niet wint… ;-)

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>