Citroencake van Amandelmeel gezoet met honing
Lekker Ouderwets
Weet je nog die vette plakken cake die je vroeger wel eens bij oma kreeg? Lekker vet en zoet! Als je een keer in een melancholische bui bent, bak dan deze gezonde variant op die oude en vertrouwde oma cake. We maken hem van amandelmeel, dit is rijk aan vitamine e, lichtverteerbaar en bevat maar 1/10 van de koolhydraten van gewone bloem. Vanwege de hoge voedingswaarde heb je na het eten van een stukje van deze cake al snel een verzadigd gevoel.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden en vet de bakvorm goed in met een beetje kokosolie. was de citroenen en rasp met de fijne rasp de schil en bewaar even in een bakje. Snij één citroen door midden en knijp hem uit in een beker/bakje.
Bereiden
Neem een ruime kom en doe hier het amandelmeel, bakpoeder, zout, kokosolie, honing, eieren, citroensap en citroenrasp in. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en rasp de vanillezaadjes er met een mesje aan de binnenkant uit. Doe de vanille in de kom en meng het geheel tot een luchtig en glad beslag en schenk dit in de cakevorm.
Bakken
Bak de cake in 50 minuten gaar. Controleer met een vork of satéprikker of de cake gaar is. Wanneer dit nog niet het geval is, dan laat je de cake nog een minuut of 8 in de oven staan. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en bewaar op een koele plaats.
Ouderwets genieten…!
Dit recept komt uit mijn boek ‘Smullen zonder Suiker!‘
- bereiding: 20 minuten
- baktijd: 50 minuten
- calorieën per plak cake: 179
- koolhydraten per plak cake: 6
- (15 plakken uit een cake van 20 cm)
Wat heb je nodig?
- 250 gram amandelmeel
- 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
- 0,5 theelepel zeezout
- 150 ml ontgeurde kokosolie
(kokosvet laten smelten) - 4 eieren
- 6 eetlepels rauwe honing
- 2 citroenen
- 1 vanillestokje
Lara
21 januari 2020 at 14:34 (3 jaar ago)Hoi,
Kun je de amandelmeel vervangen voor speltmeel?
Karlijn Smeets - van Basten Batenburg
21 januari 2020 at 14:47 (3 jaar ago)Hallo Lara, waarom zou je het willen vervangen?
Amandelmeel heeft een andere substantie als speltmeel, dus waarschijnlijke hoeveelheid in het recept dan niet goed zijn. De smaak en luchtigheid zal met speltmeel ook heel anders zijn dan met amandelmeel. Koolhydraten en calorien zijn ook anders. Maar, je kan het allicht proberen, wie niet waagt die niet wint… 😉
Lara
24 januari 2020 at 21:52 (3 jaar ago)Bedankt voor je reactie.
Mijn vraag om het te vervangen was omdat ik hem wilde maken voor iemand die een noten allergie heeft.
Wendy
10 april 2020 at 22:14 (2 jaar ago)Wat een goed recept! Ik ga het uitproberen. 1 vraag nog: is het mogelijk om de honing te vervangen door Steviala kristel sweet? En zo ja hoeveel gram zou je me aanbevelen? Ik heb diabetes en honing heeft wel invloed op mijn suikerspiegel terwijl steviala vrijwel geen invloed heeft. Vandaar mijn vraag. Zie u rector graag tegemoet. Bedankt. Gr Wendy
Wendy
17 april 2020 at 17:08 (2 jaar ago)Wat een goed recept! Ik ga het uitproberen. 1 vraag nog: is het mogelijk om de honing te vervangen door Steviala kristel sweet? En zo ja hoeveel gram zou je me aanbevelen? Ik heb diabetes en honing heeft wel invloed op mijn suikerspiegel terwijl steviala vrijwel geen invloed heeft. Vandaar mijn vraag. Zie u rectie graag tegemoet. Bedankt. Gr Wendy
Cynthia
26 oktober 2020 at 14:30 (2 jaar ago)Mijn taart is heerlijk, bedankt voor het recept. Echter is deze niet gerezen, is dat normaal bij amandelmeel en wijnsteen bakpoeder?