Heerlijke zoete Gevulde Koeken. Gezoet met stevia suiker en rauwe honing.

Gevulde Koeken recept

Voor zoetekauwen!

Deze gevulde koeken zijn echt om van te smullen! Hard van buiten en zacht en heerlijk zoet van binnen. Eet ze als ze nog een beetje warm zijn, mmmm… Om het deeg te zoeten gebruikte ik; stevia suiker ‘extra sweet’ van Greensweet Stevia. Meer informatie over- en mijn ervaringen m.b.t. zoeten met Stevia vind je op de pagina ‘Stevia‘.

Voorbereiding

Haal de bakplaat uit de oven en bedek die met vetvrij papier en verwarm de oven voor op 170 graden.

Bereiden

Neem een ruime kom en doe hier de bloem, de stevia suiker in en mengt het door elkaar. Voeg het ei en de kokosolie toe en roer met een vork door elkaar totdat er een deegmassa ontstaat. Maak er een bal van en zet het 20 minuten in de koelkast om op te stijven. Meng met een vork het amandelmeel met de honing tot een makkelijk kneedbaar degene, let op dat het niet  te nat is maar ook niet te korrelig en droog. Zet ook dit in de ijskast om op te stijven.

Leg een vel bakpapier klaar op de bakplaat. Haal na 20 minuten opstijven het speltbloemdeeg uit de koeling en leg het op een bakpapiervel op het aanrecht.  Druk een beetje plat en leg er nog een bakpapiervel over heen. Rol vervolgens het deeg uit tot het circa 0,5 cm dik is. Steek er met de uitsteekvorm of met een glas het gewenste aantal en formaat rondjes uit en leg de rondjes op de bakplaat. (Met 1 portie deeg maak je 6 kleine (7cm), 4 middelgrote (9 cm) en 2 hele grote (12 cm) koeken.) Maak van het overige deeg weer een bal en rol die op dezelfde manier weer plat en herhaal het ‘uitsteekproces’ zodat je evenveel rondjes hebt als er op de bakplaat liggen. Je hebt nu afhankelijk van de grote 4, 8 of 12 rondjes, waarvan de helft op de bakplaat ligt. Maak van het amandeldeegje balletjes zoveel als er op de bakplaat liggen en leg die op de rondjes. Druk een beetje plat en leg er een rondje speltdeeg op en druk de zijkanten rondom aan. Om een mooie versierde rand te krijgen, kan je dit bijvoorbeeld met een vork doen. Bestrijk de bovenkant van de koeken met wat (amandel)melk voor een bruin kleurtje en druk ter garnering een amandel in het midden van de koeken.

Bakken

Bak de gevulde koeken circa 25 minuten op 170 graden totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Haal ze uit de oven, laat even afkoelen en trek ze dan los van het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster.

Zoet…!

Zin in meer recepten zonder geraffineerde suiker? Lees dan mijn boek ‘Smullen zonder Suiker!

Boek: Smullen zonder suiker!

  • bereiding: 15 minuten
  • baktijd: 25 minuten
  • calorieën per koek van 7 cm doorsnede: 320
  • koolhydraten per 7 cm doorsnede: 27
  • 1 portie deeg maakt: circa 6 koeken van 7 cm, 4 middelgrote  van 9 cm en 2 hele grote koeken van 12 cm doorsnede

Wat heb je nodig?

Extra nodig:

  • 3 vellen bakpapier
  • deegrol
  • ronde uitsteekvorm
  • mengkom (2)
  • bakplaat en oven

Tip:

Maak meteen een dubbele portie, mjam!


 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *